Home

Translate this website

 

MEER WEER

Waterstanden Scheveningen – KLIK AFBEELDING

Voor het weerbericht in Nederland, Europa en de rest van de wereld, geven onderstaande links de nodige informatie.

 Waterstanden Scheveningen, weerbericht voor de scheepvaart, storm- & onweerswaarschuwingen, mist & gladheid voor het verkeer… en nog meer info is met eenvoudige klik opvraagbaar.

 Cycloonmeldingen voor de Aziatische gebieden en Hurricane Warnings voor Midden- & Noord-Amerika zijn onderaan te bezien, evenals extra en bijzondere links en mededelingen over het weer.

 
vorst in juni 2009_wiersema.jpg

Di.12-5-2015: Nog even wachten met plantjes buiten zetten - IJSHEILIGEN

Nader Verklaard

IJsheiligen

IJsheiligen is één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze strenge heren dateren van rond het jaar 1000. De IJsheiligen zijn Mamertus, Pankratius, Servatius en Bonifacius. Zij vieren hun naamdagen op 11, 12, 13 en 14 mei.

Foto: Vorst aan de grond is vorst op 10 cm hoogte (foto: Jannes Wiersema)

Vorst aan de grond is vorst op 10 cm hoogte (foto: Jannes Wiersema) 
Drie is het heiliggetal en daarom rekent men er in de meeste landen maar drie tot de IJsheiligen. In sommige landen wordt Mamertus niet meegeteld, in andere landen hoort Bonifacius er niet bij. Deze heilige is niet de bekende Bonifatius, (de Apostel van Duitsland), die in 754 te Dokkum werd vermoord, Hij viert zijn naamdag op 5 juni.

Zijn naamgenoot, IJsheilige Bonifacius was een Romeins burger. Hij stierf in 307 tijdens de christenvervolgingen. Sommige landen, zoals Duitsland, Hongarije en Zwitserland, rekenen ook 15 mei (koude Sophie) tot de IJsheiligen. Dat dateert uit de 11e eeuw, toen Sophie beschermelinge van de vorst was. In het Alpengebied werden indertijd vuren ontstoken ter bescherming tegen de vorst.

De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van vorst voor het bloeiende gewas. Een late vorstnacht kan veel schade aanrichten. Toch is de kans op een overgang naar koud weer tijdens IJsheiligen niet groter dan op andere dagen in het voorjaar.

Abrupte temperatuurveranderingen, die verband houden met de koude zee, zijn karakteristiek voor het hele voorjaar. Ook in juni kan het na een aantal warme dagen weer vriezen. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af. De IJsheiligen markeren meestal de overgang naar een periode met een meer zomers karakter. 

ACTUEEL WEERBERICHT - KLIK HIER

Bron:knmi.nl

 

Alles over het weer in Nedeland - KLIK AFBEELDING

 

De weersvoorspelling van het K.N.M.I. vindt u op deze site – KLIK AFBEELDING

 

 

Weerplaza geeft ook informatie over het weer bij jou in de buurt via postcode. Weerplaza heeft ook een app voor de smartfoon die erg handig is als je gaat wandelen, fietsen en varen. Altijd het weer bij de hand met de app van weerplaza -
KLIK AFBEELDING

 

Echt de uitgebreidste weersite is ‘METEOTINES’ met allerlei informatie en o.a.satellietbeelden op één pagina, terwijl ‘Regen & Onweer’ voor Europa en de BeNeLux belangrijk is. Voorspel hier zelf uw amateurweerbericht – KLIK AFBEELDING

 

 

Het Belgische K.M.I. geeft de volgende weersinformatie – KLIK AFBEELDING

 

 

Voor de laatste cycloonwaarschuwingen in Azië geeft Tropical Cyclone Track Information – Hong Kong, de nodige info - KLIK AFBEELDING

 

 

Het National Hurricane Center voor de Cariben – KLIK AFBEELDING

 

 

Severe weather in de USA geeft actuele info over het weer in de V.S. – KLIK AFBEELDING

 

 

Hier krijgt u ‘Tropical Updates’ aan de lopende band per tv aangeboden – KLIK AFBEELDING

 

 

Algemene informatie over de wervelstormen in de wereld geeft Tropical Storm Risk (TSR) –
KLIK AFBEELDING

 

 

Op deze website is het weer, met de wolkenformaties en luchtstromingen te bekijken, over de gehele wereld – KLIK AFBEELDING